Min julafton<3

Nu tänkte jag berätta i detalj om vad jag gör och hur jag firar min julafton! 
Okej, jag kan börja med att skriva att jag egentligen fortfarande är som ett barn på julafton, även ifall jag inte känner samma julstämning exakt som när jag var liten så har jag fortfarande pirret i magen på julafton. Ifall ni undrar så är jag sexton och har precis börjat gymnasiet, vilket är estet teater som jag tycker är väldigt roligt men detta år kommer alla gymnasium i staden där jag går sluta skolan och ta jullov den 22 december. Förstå min frustration... Att verkligen bara vara en dag ledig innan julafton är mig som person en katastrof för jag har hellre 5 dagar innan än fler lediga dagar i Januari då man börjar förstå att julen verkligen är över. Aja, back to the point! :D Min julafton!
 
Först vaknar jag upp tidigt på morgonen och tar på mig min flisrock och tofflor och sätter på ljusstaken och stjärnan i mitt rum. Vi har som tradiition att ha julstrumpor varje barn i våran familj där vi får en godispåse. I påsen så finns det en lapp/ledtråd som leder till en annan som leder till en annan som slutligen leder till en julklapp som man får öppna direkt! :D Nu har ju mina äldre systrar verkligen vuxit upp och tycker att det är helt okej att bara få julklappen direkt, men jag som julnörd vill hålla på tradititionerna! Lapparna för mig har utvecklats med tiden, när jag var riktigt liten var det bilder på olika möbler som nästa lapp var, sedan fick jag fina rim på svenska, sedan fick jag de på engelska och nu för att få en riktig utmaning varje julaftonsmorgon så får jag mina på tyska.. Jag har läst tyska sen i sexan och jag är inte den perfekta alls, faktiskt riktigt dålig men när det är jul så är det okej. För är det inte där ifrån som julgranen kom? Aja, har inte så stor koll men en julig sak med tyskland som jag har hemma är en tysk julfilm! Dock är den för barn, men då är det enklare tyska så jag fattar bättre! Haha, nu känner jag att jag börjar gå lite ifrån ämnet.. X) När jag hittat min present så är det oftast jag som är uppe först, men nu för tiden så sover jag lika länge som alla andra om inte mer. När alla är uppe så sätter vid oss vid matbordet och äter julfrukost som består av risgrynsgröt och julskinkemacka och varm obóy, den blir oftast spexad med en pepparkaka eller mozartkula till. Efter frukosten så gör vi oss iordning, för här ska det firas! <3 På förmiddagen/ eftermiddagen så är vi och firar med fars släkt. Förra året var vi hemma hos oss och det skulle nästan bli sista gången jag verkligen kunde vara med och fixa iordning så det var extremt mycket på vårat julbord och vi glömde ta kort på det så det får vara kvar i vårat minne. Allt som man kunde tänka sig var där! Jag hade som riktlinje Astrid Lindgrens Emil i Lönnebergas julmat när vi planerade den. 
 
Men när vi fixat iordning oss till finkläder så sätter vi oss alla i soffan framför granen och väntar på att alla ska bli klara och när de är det så blir det julklappsutdelning. I våran familj så har vi julklappsutdelning på morgonen när det är julklappar inom familjen bara. Jag, mina två äldre systrar och mamma och pappa. Då vi delar ut julklapparna en efter en. En till skillnad på denna julklappsutdelning än på de som kommer senare är också att man öppnar julklappen direkt efter att man fått den och man visar den för alla. Senare kommer alla julklappar delats ut och sen öppnar man sina presenter så att det går fortare.
 
När vi delat ut alla julklappar så åker vi till någon av våra kusiner på pappas sida. Där tar vi det roligt och myser och ganska så snart äter vi julbord där, efter julbordet så är klockan runtom klockan tre så då går vi ner och kollar på Kalle Anka och jag måste säga att mer än 40% av våran släkt somnar!XD Men mina småkusiner är såklart alerta. Efter Kalle så kollar vi inte på "Kan du vissla Johanna" eller "Karl Bertil Jonssons julafton" detta gör också att jag aldrig sett någon av filmerna. Men efter Kalle så går vi antingen och har julfika eller julklappsutdelning. Efter julklappsutdelningen så åker de flesta hem och vi måste åka för att hinna fira med andra sidan släkten.
 
Denna gång är det alltid hos mormor och morfar, där äter vi risgrynsgröt och ifall man har tur kan man få mandeln. Till får vi mormors nybakta tekakor med julskinka och drickan är julmust. Vi barn är oftast klara först så vi går ner en våning och sätter oss i någon av sofforna och väntar på de andra. När de har kommit så börjar vi inte direkt med julklapparna utan vi brukar göra en lek som heter "Mäster" som ni kan kommentera ifall ni undrar vad det är för lek. Den är ganska enkel men klurig ifall man inte kan hålla takten. ;) Sen blir det äntligen julklappsutdelning! Det är oftast mina "små" kusiner som går i sexan nu som delar ut julklapparna, innan dess var det jag och min kusin som är lika gamla och innan dess någon som klädde ut sig till tomten! Efter att alla julklappar delats ut så öppnar man dem och man blir så glad så glad.
 
Även ifall man får fina presenter till jul och på julafton så tycker jag ändå att det är roligare att ge att få och julen tycker jag börjar vid Advent<3 God Jul på er ;)
 Det kanske blev lite väll mycket men hoppas ni gillar det, för jag skulle ÄLSKAT ifall någon annan julbloggare skrev i detalj hur de firade sin julafton!<3
 

Julvisa

En julblogg med recept, inspo och känsla!

RSS 2.0